Ambitie
Een sterke inclusieve samenleving
De herijkte strategische visie sociaal domein Zutphen, 'een sterke inclusieve samenleving', is onverminderd van kracht. We vinden het belangrijk om in te blijven zetten op bestaanszekerheid , het vergroten van kansengelijkheid en bevorderen van gezond leven. De coronatijd heeft laten zien dat de samenleving veerkrachtig kan zijn in tijden van tegenspoed, maar de impact van corona op de samenleving is en blijft voorlopig groot. Het raakt het welbevinden en met name de kwetsbare groepen.
We gaan door met de ingezette transformatie van ‘zorgen voor’ inwoners naar ‘zorgen dat’ inwoners in staat zijn om voor zichzelf en elkaar te zorgen. De gemeente Zutphen stimuleert inwoners, verenigingen, vrijwilligers en buurten om actief op te pakken wat zij zelf kunnen. Wij koesteren de dynamiek in de wijken, in de eigen netwerken van inwoners en andere partijen en in de gemeente als geheel. Ook voor kinderen en jongeren is Zutphen een fijne plek om op te groeien.
Preventie, het voorkomen dat problemen ontstaan of verergeren, is het sleutelwoord. Daar waar het inwoners in hun netwerk, in de buurt of daarbuiten zelf niet lukt, ondersteunen wij. Het realiseren van deze visie vraagt om duidelijkheid in rollen, taken en verantwoordelijkheden en om een omslag in denken en handelen. Het beschikbare budget zetten we op de best mogelijke manier in zodat degenen die onze hulp echt nodig hebben, die ook krijgen.
Krachtig Zutphen
Onder het thema Krachtig Zutphen werken we aan een structurele vergroting van de sociale, economische en maatschappelijke zelfstandigheid van inwoners. De focus ligt daarbij voor het sociaal domein op versterking van de wijk Waterkwartier en op het Programma Werk. Bij de uitvoering van de projecten maken we gebruik van cofinanciering vanuit het Rijk via de Regiodeal. De opgaven realiseren we door effectief samen te werken met betrokken partners en door rechtmatig gebruik van de beschikbare sociale voorzieningen.
Investeringsprogramma transformatie sociaal domein
In 2021 is het investeringsprogramma vastgesteld. Het bestaat uit drie onderdelen:
- Versnellen van maatregelen gericht op preventie en activering.
- Doorvoeren andere werkwijze - slim combineren, samenwerken en innovatie.
- Kwaliteitsimpuls dienstverlening organisatie - ICT, primaire werkprocessen en kwaliteit.
Elk onderdeel is uitgewerkt in een aantal concrete maatregelen, waarbij wij hebben geput uit succesvolle voorbeelden in andere gemeenten en ervaringen binnen onze eigen organisatie. De maatregelen zijn gebaseerd op de leidende principes van de strategische visie sociaal domein Zutphen. In 2022 gaan we verder met het uitvoeren van dit investeringsprogramma.
Strategisch partnerschap zorgaanbieders Jeugd en Wmo
We streven naar integraal beleid voor Jeugd en Wmo samen om te komen tot strategisch partnerschap met zorgaanbieders. De doelen daarvan zijn:
- Transformatie van zware naar lichtere vormen van zorg en ondersteuning, kortere trajecten, normaliseren en meer samenwerking met andere zorgorganisaties en het voorliggend veld.
- Gezamenlijke financiële verantwoordelijkheid van gemeente en zorgaanbieders voor de betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg.
We gaan in gesprek met zorgaanbieders voor samenwerking op specifieke thema’s zoals het omzetten van geïndiceerd maatwerk naar algemene vrij toegankelijke voorzieningen. Prioriteit heeft het realiseren van gekantelde dagbesteding en lichte jeugdhulpverlening. De instrumenten die we inzetten zijn onder andere contractmanagement, het voortzetten van budgetplafonds en optimalisatie van de (regionale) inkoop.
Handhaving Sociaal Domein
In 2022 geven we integraal uitvoering aan handhaving in het sociaal domein. Daarbij werken we volgens de uitgangspunten uit het beleidsplan handhaving ‘menselijk, maatwerk en rechtvaardig. We lichten de volgende uitgangspunten toe:
- We gaan uit van vertrouwen.
- We geven actieve invulling aan vroegtijdig signaleren (van fraude), snel afhandelen en zorgvuldig vastleggen.
- Het inhoudelijke vraagstuk van de inwoner is leidend.
Integrale afstemming
Binnen het sociaal domein voert de gemeente een veelheid aan wettelijke taken uit. Veel inwoners hebben hiermee te maken. Er is een hoge mate van complexiteit van individuele en maatschappelijke vraagstukken en er is een substantieel budget mee gemoeid. De belangrijkste wetten zijn de Participatiewet, de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening, de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet.
De strategische visie sociaal domein is de kapstok voor het realiseren van de opgaven in het sociaal domein en andere beleidsterreinen zoals bijvoorbeeld sport en wonen. Daarbij hebben we integraliteit, samenwerking en afstemming hoog in het vaandel. We streven naar een domein overstijgende aanpak.