Vitale samenleving

Doelstellingen en inzet

Product 600 Participatie werk

Doel

  • We verhogen de uitstroom van inwoners uit de uitkering met 5% ten opzichte van met Zutphen vergelijkbare gemeenten volgens Divosa benchmark.

Inzet

  • We kiezen bewust voor een doelstelling waarin we de gemeente Zutphen vergelijken met gemeenten uit een onafhankelijke benchmark. Hiermee krijgen we meer inzicht op de ontwikkeling van de BUIG in relatie tot het Verdeelmodel (methodiek vanuit het Rijk om middelen over gemeenten te verdelen).
  • Het Verdeelmodel is de belangrijkste reden dat Zutphen in eerdere jaren, ondanks goede scores op diverse indicatoren, toch op de Vangnetregeling bleef aangewezen. In 2020 is geen beroep gedaan op de Vangnetregeling, maar dit jaar is door corona-ontwikkelingen niet representatief. We houden er rekening mee dat de gemeente Zutphen komende jaren opnieuw is aangewezen op de Vangnetregeling. In een verantwoordelijke samenleving doen alle inwoners mee naar vermogen; dat wil zeggen dat we het aantal uitkeringen zoveel mogelijk beperkt houden. De gemeente heeft in het kader van de Participatiewet de verplichting om inwoners die niet zelfstandig in staat zijn om een plek op de arbeidsmarkt te verwerven, gepaste ondersteuning te bieden. Voor mensen die gebruik maken van een bijstandsuitkering geldt, behoudens uitzonderingen op grond van individuele omstandigheden, een verplichting om mee te werken aan arbeidsmarkttoeleiding.
  • Voor een specifieke groep inwoners, SW-medewerkers, betekent meedoen naar vermogen het werken onder aangepaste omstandigheden, waar nodig in een beschutte omgeving. Omdat de Rijksbijdrage per SW-medewerker daalt, zetten we in op het verhogen van detacheringsopbrengsten. Onze doelstelling is een totale jaaropbrengst van €1.755.858. Deze opbrengst is gelijk aan de doelstelling van 2021. Het is een grote uitdaging deze opbrengst daadwerkelijk te realiseren, gezien de natuurlijke afbouw binnen de Wsw. Daarnaast zetten we in op de voorziening nieuw beschut werk. De landelijke taakstelling vertaalt zich in 44 FTE voor Zutphen.
  • Wij bieden de inwoner, die voor het vinden van werk is aangewezen op de gemeente, ondersteuning. Deze ondersteuning in de vorm van re-integratievoorzieningen kan bestaan uit werkervaringsplekken, participatieplaatsen, scholing, training etc. Het gaat hier vaak om maatwerk. Voor mensen die een indicatie banenafspraak hebben, stelt het Rijk via de gemeenten voorzieningen beschikbaar zoals jobcoaching, loonkostensubsidie en - via het UWV - een no-riskpolis (een compensatieregeling voor werkgevers die geldt wanneer zij zieke of gehandicapte werknemers in dienst nemen).
  • De middelen voor jobcoaching en loonkostensubsidie worden toegevoegd aan respectievelijk het Participatiebudget (inmiddels via een sociaal domein breed ontschot budget) en de BUIG. Deze voorzieningen hebben tot doel duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te realiseren.
  • Om simpel switchen tussen dagbesteding, beschut werk en regulier werk te vereenvoudigen en de diversiteit van beschutte werkplekken te verhogen is in 2021 een netwerkorganisatie gestart. De netwerkorganisatie heeft als doel en georganiseerde Zutphense infrastructuur van voorzieningen te creëren zodat inwoners naar vermogen participeren.
  • Zorgaanbieders, ondernemers en gemeente werken samen aan een sociaal ontwikkelbedrijf. Het sociaal ontwikkelbedrijf is er voor mensen met een arbeidsbeperking en/of met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor jongeren die vanuit Pro-VSO uitstromen en ondersteuning nodig hebben om te starten op de arbeidsmarkt.
  • Naast begeleiding, training en scholing biedt het sociaal ontwikkelbedrijf ook werk in een beschermde werkomgeving, groepsdetachering, individuele detachering, leer-werktrajecten, gemeentelijke opdrachten en directe plaatsing in een zelfstandige baan bij het bedrijfsleven. Ontwikkeling van mensen staat centraal, maar ook het bieden van een veilige haven. Want als het werken niet lukt in het bedrijfsleven, kunnen mensen altijd (tijdelijk) terugkeren naar het Sociaal Ontwikkelbedrijf.
Deze pagina is gebouwd op 03/04/2022 13:52:07 met de export van 03/04/2022 13:40:25