Ons programma Energietransitie is gericht op de uitvoering van het Klimaatakkoord namelijk energieneutraliteit uiterlijk in 2050 en 49% minder uitstoot van broeikasgassen in 2030. We werken in samenhang aan de onderdelen van de energietransitie: energie besparen, energie opwekken, warmtetransitie en duurzame mobiliteit.
We bereiken in het komende jaar 5.000 inwoners met informatie over de energietransitie via:
4759 cadeaubonnen van € 50 voor huurders voor Ledlampen ed.
80 huur-energiecoachgesprekken en 250x hulp bij installeren producten cadeaubonnen.
390 mensen voorlichten met webinars voor huurders.
240 deelnemers collectieve inkoop zonnepanelen.
240 deelnemers collectieve inkoop woningisolatie.
Oprichten VvE (vereniging van eigenaren)-energieloket.
Na vaststelling van de Transitievisie Warmte gaan we aan de slag met de warmtetransitie in de buurten Helbergen, Voorsteralleekwartier, Berkelpark en de wijk Leesten. We stellen in de komende jaren wijkuitvoeringsplannen op om tot een integrale en gedragen energietransitie in deze buurten te komen.
We communiceren met alle inwoners over no-regret maatregelen die zij kunnen nemen om hun energieverbruik (en kosten) terug te brengen en duurzame energie op te wekken..
Warmtenet Helbergen is een provinciale proeftuin voor de warmtetransitie. We leggen hier in de komende jaren een warmtenet aan, gevoed met het water uit de IJssel. De realisatie pakken we op in een projectgroep met Zutphen Energie, Woonbedrijf Ieder1, netwerkpartner Firan, Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en waterschap Rijn en IJssel. Via het project Waterkwartier zijn inwoners van de wijk nauw betrokken. De provincies Gelderland, Overijssel en de gemeenten Zwolle, Deventer, Apeldoorn en Zutphen willen meer volume realiseren in de aanpak van te verduurzamen private woningen. In het project Transform richten we een marktplein in om de vragers naar energiemaatregelen te ontzorgen en aanbieders tot innovatie te inspireren. We ontwikkelen een model voor de haalbaarheid van de warmtetransitie voor de betrokken stakeholders en de mogelijkheid van financiering door eigenaren.
Zoals afgesproken in het Klimaatakkoord heeft de Cleantechregio een Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 opgeleverd in 2021. Hierin zijn zoekgebieden aangewezen voor het opwekken van elektriciteit via zon en wind op land en zon op grootschalige daken. In samenhang met de Regionale Energiestrategie formuleren we in 2022 de voorwaarden voor landschappelijke inpassing en financiële participatie bij grootschalige energieopwekking.
In de Cleantechregio werken we verder samen met gemeenten, ondernemers en onderwijs aan de Regionale Energie Strategie 2.0. De realisatie van zon op daken, netwerkinfrastructuur en opslag van energie zijn belangrijke thema’s in de verdere strategie. Op en rond ons industrieterrein De Mars komen vragen samen in het kader van een toekomstbestendig industrieterrein met een duurzame energievoorziening. Er is hier ook een plan voor een waterstoffabriek geïnitieerd door derden.
We monitoren en informeren over de mogelijkheden voor het opwekken van elektriciteit via zon op daken van inwoners en bedrijven.
Deze pagina is gebouwd op 03/04/2022 13:52:07 met de export van 03/04/2022 13:40:25